keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Karikatyyri opettajasta




Aluksi kaikille jaettiin kuva jostain Salpauksen opettajasta. Minä sain Reijo Waldenin, Verhoilusta.

Tarvikkeet:
  • valmis kipsinaama
  • savi
  • puhelin luettelo
  • liisteri
  • puu liima
  • valkoinen paperi
Työ aloitetaan piirtämällä karikatyyrejä opettajan kuvasta. Me teimme vähintään 6 luonnosta. Niistä sitten valittiin paras
 Sen pohjalta alettiin sitten muovata savesta karikatyyriä kipsi kasvojen päälle.  Meidän vähimmäiskoko naamiolle oli 25cm, joten savea joutui laittamaan paljon yli kasvojen oman mitan.

Kun naama oli valmiiksi muovailtu se paperoitiin. Saven pinta maalattiin ensin fairilla, irrottamisen helpottamiseksi.
   Paperia laitettiin taas se vähintään 7 kerrosta. Viimeinen kerros on tässä se joka jää esiin.  Viimeinen kerros tehtiin valkoisesta paperista. Valkoisesta kerroksesta muodon näkee paljon paremmin kun sanomalehti kerroksista.























Sitten naamio irrotettiin savesta ja savijäämät putsattiin pois. Savi oli helpoin irrottaa paperinaamiosta rikkomalla savi. Pienet halkemat paperissa ei haittaa, sillä ne voi vielä paperoida umpeen.

Siistittiin naamion reunat ja paperoin sisäpinnan valkoiseksi.Korjasin pari pientä halkeemaa. Silmä aukkojen reunat jäi vähän rosoisiksi, joten siistin reunat paperoimalla.

Naamio on valmis.




keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Puunaamio paperista

Eli tehtävänä on luoda esikuvana toimivan puunaamion näköinen naamio. Esikuvat oli erinlaisia Puunaamioita. Tarkotuksena olisi käyttää sitten näitä nyt tehtyjä naamioita pohjana puumukailu maalauksiin myöhemmin.


 Välineet: 
  • valmis kipsi naama
  • plastoliini
  • kipsi
  • vettä
  • kulho (kipsiä varten)
  • harsoja
  • muovailuvälineitä
  • puhelinluettelo
  • puuliima
  • liisteri
  • pleksilevy
Työ alkoi malli naamion valitsemisesta. Valitsin tällaisen (insert pictere here)
Se on Saksalaisen vanhuksen naamio.

Seuraavaksi otettiin plastoliinia ja alettiin muovaamaan naamaa kipsi naaman päälle. Leuan alle piti laittaa vähintään 2cm extraa että naamio päällä varmasti mahtuu liikuttamaan suutaan. muualla sitten on vaihtelevan paksu kerros.

Seuraavaksi valmisteluna kipsausta varten rakennetaan naamiolle kaulus. Sen tarkotus on estää liika kipsin valumista ympäriinsä.

Tässä vaiheessa kannattaa katsoa että on harsoja valmiina. Niitä tarvitaan noin 30 kpl. Jos ei ole harsoja niin ohukesi kulunut lakana on ihan ok.

Seuraavaksi tehdään kipsi. Kipsi jauhetta käsitellessä pitää muistaa suojata hengitystiet. Kipsi oli oikeen hyvä sekottaa jäätelöpurkkiin. Vesi laitetaan ensin purkkiin. Sitten siihen aletaan kaataa kipsi jauhetta tasasesti koko alalle. Kipsiä on tarpeeksi sitten kun kipsi jauhetta alkaa jäämään sarakkeiksi pinnalle. suhde on noin 1 vettä /2 kipsijauhetta. Sitten sekoitetaan kädellä kipsi tasaiseksi ja annetaan vetäytyä  noin minuutti.

Sen jälkeen alkaa kipsin levitys. Kipsiä otetaan käsiin ja kaadetaan naamion päälle. Kaikkiin syvempiin kohtiin pitää puhallella ettei sinne jää ilmakuplia. Käsin ei kannata sorkkia sillä plastoliiniin voi jäädä jälkiä.
Levittäessä kipsi kovettuu pikku hiljaa paksummaksi ja naamion pintaan jää paksumpi kerros kiinni. Kun naamioon on jäänyt kunnon pakso kerros niin voi alkaa kastaa harsoja kipsiin ja laittaa niitä naamion päälle. Kerroksen pitää olla niin paksu ettei harso pääse plastoliiniin asti ja jää näin näkyviin. Harsot levitetään koko naamion alalle. Ne tekee naamiosta kestävämmän, kun jos olisi pelkkää kipsiä.














Kun kipsi on kunnolla kuivunut voi kipsinaaman ja plastoliinin ottaa pois kipsistä. Niillä ei tehdä enää tässä työssä mitään. Nyt olemme saaneet negatiivi muotin naamiosta.


Nyt tehdään kovaa vaahtoa. Kiinteästä mäntysuovasta rapsutetaan mäntysuopa silppua pieneen määrään vettä Niitä sitten vatkataan kunnes siitä tulee niin paksua vaahto että se ei tipu astiasta vaikka sen kääntäisi Ylösalasain. Jos on liian löysää voi koittaa lisätä mäntysuopaa.

Kovalla vaahdolla sitten Maalataan negatiivi muotin pinta 2 kertaa, antaen kuivua välissä. Lopuksi pinta maalataan vielä nestemäisellä mäntysuovalla. Kun se on kuivunu voi alkaa paperoimaan.
Valkoinen sanomalehtikerros

Puhelinluettelosta saa hyvää paperia ja voi käyttää keltaisia ja valkoisia sivuja vuoro kerroksittain niin pysyy selvillä kuinka monta kerrosta on tehnyt. Käytettävä liima on liisterin ja puuliiman sekoitusta. Kerroksia laitetaan vähintään 7.

Jonnekkin puolivälin tietämille levitetään kerros pelkkää puuliimaa. se tukevoittaa naamiota.